Cancer Center

Jaarbeeld '17

In januari organiseerden KWF Kankerbestrijding en de European Cancer Organisation de ‘Sterren-stage’.
Ali B., Karin Bloemen, Ruud Feltkamp en Natasja
Froger liepen stage bij toponderzoekers in
verschillende ziekenhuizen.

Sterren-stage KWF

van...

Richard van Hillegersberg en
Carlo Schippers 

De laatste week van januari is het slokdarmkankerweek in het UMC Utrecht Cancer Center.
Verpleegkundig specialist Carlo Schippers en chirurg Richard van Hillegersberg werken samen
 in de behandelteams van mensen met kanker in de ingewanden, waaronder de slokdarm.


Lees hier hun verhaal.

Het verhaal

Soms kun je gewoon niet wachten op die ene dag. Dus regelden onze medewerkers iets unieks in het UMC Utrecht Cancer Center. Binnen 4 dagen trouwde een ongeneeslijk zieke patiënte met de liefde van haar leven. Een prachtige, onvergetelijke bruiloft.

Bruiloft

Het UMC Utrecht en het Erasmus MC behandelen voor het eerst patiënten met een bepaalde vorm van leverkanker, hepatocellulair carcinoom (HCC), via radioactieve holmium-bolletjes.

Nieuwe therapie voor HCC-leverkanker

Volwassen stamcellen kunnen uitgroeien tot verschillende organen. Daarvoor hebben ze wel helpercellen nodig. De onderzoeksgroep-Burgering
van het UMC Utrecht Cancer Center laat zien hoe
helper- en stamcellen uit de dunne darm samen
aan stofwisseling doen.

Publicatie Nature

Vanaf 1 maart 2017 is Miriam Koopman niet alleen hoogleraar geworden, maar mag ze zich een jaar lang ‘Supervisor (promotor) of the year’ noemen. Deze prijs is een idee van The Graduate School of Life Sciences, samen met het PhD-initiatief Pro-Motion.

Supervisor of the year: Miriam Koopman

"Op 24 november 2012 zit ik naar Pauw & Witteman te kijken. Het is  een uitzending ter gelegenheid van de 'Sta op tegen kanker'-week.  Professor Elsken van der Wall van het UMC Utrecht geeft uitleg over twee  nieuwe behandelingen tegen kanker. Eén daarvan heet  radio-embolisatie.  Een levensverlengende behandeling om tumoruitzaaiingen in de lever te  bestrijden.  Via de lies worden middels een katheter miljoenen radioactieve  bolletjes rechtstreeks naar de lever gestuurd. Deze lopen rondom de  tumor vast en geven gedurende enkele dagen straling af. Hierdoor gaat de  tumor van binnenuit kapot. Een knap staaltje geneeskunst."

 Lees hier het verhaal van Joop.

van...

Joop Spoelstra 

Joop (69): "Het team is zelf ook verbaasd dat de behandeling zo geweldig is aangeslagen. Dankzij radio-embolisatie leef ik nu al vier jaar langer dan verwacht."

Het verhaal

Chirurg Jelle Ruurda en verpleegkundig specialist Carlo Schippers lieten in april zien dat liefde en zorg voor en van iedereen is onder de hashtag #handinhand. Een actie die ook door de BBC werd opgepakt.

#handinhand

Onderzoekers Sjoerd Elias en Inge Ubink ontwikkelden een diagnostische test die laat zien welke dikkedarmkanker patiënten meer kans hebben op uitzaaiingen.

Behandeling op maat bij
darmkanker patiënten

Toen Anja van Heuvelen werd opgenomen in het UMC Utrecht voor een operatie bracht zij veel tijd door in een ziekenhuisbed. Op de kamer, maar ook onderweg van en naar verschillende afdelingen. “Tijdens al die verplaatsingen door het ziekenhuis voelde ik me behoorlijk opgelaten. Het lijkt alsof iedereen je aan zit te staren, terwijl ik op zo’n moment juist heel erg behoefte had aan privacy.”

Bedhoodie: meer privacy voor
patiënten in het ziekenhuisbed

Opening RAKU

Stop Hersenkanker NU

Het aangrijpende verhaal van de op 39-jarige leeftijd overleden Emiel is aanleiding tot een mooie actie om geld op te halen voor onderzoek naar hersenkanker.

Met het doorknippen van een rood lint openden drie ziekenhuizen op 24 mei hun gezamenlijke polikliniek voor zeer complexe oncologische MDL-zorg. Het St. Antonius ziekenhuis, het Meander Medisch Centrum en het UMC Utrecht Cancer Center werken in deze polikliniek samen op het gebied van tumoren in de slokdarm, maag, alvleesklier, lever en galwegen.

Niet een vermindering van buikvet alleen, maar een verlaging van het vetpercentage van het volledige lichaam is belangrijk om borstkanker te voorkomen.

Verband tussen lichaamsvet en
borstkanker

In het UMC Utrecht is in mei de eerste patiënt behandeld in de MRI-Linac. Dit is het nieuwste radiotherapie-apparaat, waarmee we een flinke stap maken naar een toekomst waarin we kanker steeds vaker willen behandelen zonder zware operaties (opereren zonder snijden).

Eerste patiënt bestraald met de MRI-Linac

Verbeteren technische innovaties de kwaliteit van leven echt?

Opening AYA-lounge

De AYA-lounge – een al lang bestaande wens van onze AYA’s (Adolescents and Young Adults) – is geopend! Deze jongeren met de diagnose kanker zijn vaak lang bij ons vanwege hun behandelingen.

In het UMC Utrecht wordt veel geïnnoveerd, onder meer op het gebied van beeldgestuurde behandeling van kanker. Hier zitten hele slimme mensen met visie en lef, en dat heeft verschillende veelbelovende innovaties opgeleverd. Denk aan de MRI-gestuurde versneller (MRI-Linac) waarmee tumoren met grote precisie kunnen worden bestraald doordat de tumoren tijdens de behandeling glashelder in
beeld zijn.

Philine van Esch heeft een zeldzame granulosaceltumor, een vorm van eierstokkanker. Door de zeldzaamheid van deze kwaadaardige tumor is er in feite geen geld beschikbaar voor onderzoek naar gerichte therapie.

Onderzoek zeldzame eierstokkanker
mogelijk door privégift

Samen met de verpleegkundigen van C4 Oost maakten we een leuk wervingsfilmpje waarin de goede sfeer in het team duidelijk naar voren komt!

Nieuwe collega’s gezocht 
voor C4 Oost

Ook dit jaar was de Summerschool Junior weer op bezoek bij het UMC Utrecht. Onderzoekers in de dop konden in de week van 10 t/m 13 juli aan de slag met hun eigen DNA!

Summer School Junior

De meesten van ons willen zo lang mogelijk thuis wonen en het liefst in ons eigen huis sterven. Helaas is de praktijk vaak anders. De mantelzorg die nodig is ontbreekt, de woonomgeving is niet geschikt? of benodigde zorg is te complex voor thuisverzorging. Kankerpatiënten en patiënten met andere ziekten in de palliatieve fase die niet langer thuis kunnen blijven, kunnen in een hospice terecht.

Laatste deel
Hospices zijn huizen waar mensen met een levensverwachting van minder dan drie maanden het laatste deel van hun leven doorbrengen. Ieder jaar sterven er tussen de twintig- en vijfendertig duizend mensen in een hospice en daarvan is 85 procent kankerpatiënt.

Verwachte resultaten van het HOPEVOL onderzoek
Volgens veel betrokken huisartsen heeft slechts vijf procent van de mensen in een hospice een complexe zorgvraag. Saskia: ‘Wij veronderstellen echter dat dit niet bij vijf maar bij vijftig procent het geval is en willen weten of dat klopt. Een ander punt is dat veel hospices organisatiemodel gestuurd zijn. Wij willen weten of dit betekent dat de kwaliteit van zorg afhankelijk is van het type hospice waar je verblijft en niet wordt bepaald door de problemen, wensen en prioriteiten van de patiënt.’

Doel van het onderzoek
De uitkomst van het driejarig onderzoek zal inzicht geven in de complexiteit van de hospicezorg. Op basis van dit inzicht en de wensen van de patiënten en naasten zal het landelijk samenwerkende team adviseren over de criteria voor kwaliteit en toekomstige inrichting van de hospicezorg.

Saskia besluit: ‘Met de uitkomsten van het onderzoek gaan we met alle koepels, verzekeraars en huisartsen om tafel om de toekomstige inrichting van de hospices vanaf 2020 vorm te geven, met als doel het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen in de laatste levensfase.'

In gesprek met Saskia Teunissen van het Julius Centrum 
over HOPEVOL: een driejarig onderzoek naar de 
kwaliteit van de Nederlandse hospices.

De regie in handen van de patiënt
tot en met de laatste levensfase

Hopevol studie

31 augustus werd de sleutel van het Gastenverblijf door het Cancer Center overgedragen aan het Facilitair bedrijf en daarna vierden we 1 september gezamenlijk het 1jarig bestaan van het verblijf!

Sleuteloverdracht Gastenverblijf

27 september ontvingen we een kleine 100 belangstellenden tijdens de publiekslezing over organoïden en de ontwikkeling die mini-organen bieden voor medicijnen op maat. Deze avond was een samenwerking van de speerpunten Child Health; Regeneratieve geneeskunde en Cancer Center.

Publiekslezing Mini-organen
en medicijnen op maat

Patiënten met kanker en een lage opleiding of met een migratieachtergrond worden aantoonbaar minder vaak doorverwezen voor erfelijkheidsonderzoek. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht dat in september werd gepresenteerd.

Erfo4all

Website voor mannen met
borstkanker gelanceerd

Open Dag 7 oktober

De stands van het Cancer Center werden tijdens de open dag van het UMC Utrecht 7 oktober druk bezocht. Veel mensen waren nieuwsgierig naar opereren zonder snijden en hebben het zelf kunnen uitproberen! De MRI-Linac is veel bezocht en verschillende geïnteresseerden hebben een kijkje genomen in ons Gastenverblijf. Ook het DNA-lab was zeer populair, waar studenten kinderen uitlegde wat DNA precies is en de kinderen een ketting van hun eigen DNA konden maken.

Dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen weten niet veel mensen. Het komt minder vaak voor dan bij vrouwen, circa 100 keer peer jaar. Het is het tijd om ook mannen beter te informeren en hen bewust te maken van de signalen. Dus hebben artsen van onder andere het Antoni van Leeuwenhoek en van het UMC Utrecht in overleg met patiëntenorganisaties de handen ineen geslagen en een website ontwikkeld:

www.mannenmetborstkanker.nl

We zijn weer een stap dichterbij! UMC Utrecht, Nicole Plum en Startup Desk Amsterdam zetten zich samen in om de Bedhoodie succesvol te maken.

Handtekeningen gezet voor
ontwikkeling Bedhoodie

"U heeft op een moeilijk moment in uw leven ingestemd om deel te nemen aan het UMBRELLA-cohort en daar zijn wij u ontzettend dankbaar voor "

Met deze woorden opende Hoofdonderzoeker en hoogleraar Lenny Verkooijen, op 25 oktober de eerste patiëntendag van het UMBRELLA-cohort. Voor deze eerste editie waren de patiënten uitgenodigd die als eersten in de studie zijn opgenomen.

Ruim 2000 patiënten met borstkanker nemen deel aan UMBRELLA. Zij vullen uitgebreide vragenlijsten in en velen van hen doen mee aan deelonderzoeken binnen UMBRELLA. Zo dragen zij bij aan verbetering van de behandeling, nazorg en de kwaliteit van leven van toekomstige patiënten met borstkanker.

Tijdens de eerste UMBRELLA-patiëntendag werden de (voorlopige) onderzoeksresultaten gepresenteerd. Ook was er aandacht voor relevante onderwerpen voor veel borstkankerpatiënten, zoals hart- en vaatziekten na borstkanker, de zin en onzin van voeding en terugkeer naar werk.

In een plenaire bijeenkomst nodigde het UMBRELLA-onderzoeksteam patiënten en hun naasten uit om prioriteiten en ideeën voor toekomstig onderzoek te delen. Bezoekers konden in kleine sessies in gesprek gaan met onderzoekers over lopende studies naar innovatieve diagnostiek, behandeling en nazorg van borstkanker.

De bijna 100 patiënten en hun partners hebben hun wensen ten aanzien van toekomstig onderzoek in de ideeënbox gedaan: één van de belangrijkste opbrengsten van de bijzondere en zeer geslaagde middag die voor herhaling vatbaar is.

Klik hier voor meer informatie over UMBRELLA.

van het UMBRELLA-cohort

Eerste patiëntendag

De documentaire Pilotenmasker, die op 16 november tijdens de IDFA, International Documentary Festival Amsterdam, in première is gegaan, heeft veel emoties losgemaakt en talloze positieve reacties opgeroepen. Divisie Beeld en het Cancer Center droegen bij aan deze aangrijpende documentaire over patiëntjes in het Princes Máxima Centrum voor kinderoncologie. De jonge kinderen die in de documentaire centraal staan krijgen veel te verduren, van prikken tot scans en uitvallend haar.

Hoe houden zij zich staande met de diagnose kanker? Bekijk hier de documentaire.

Meer weten?
www.idfa.nl
http://prinsesmaximacentrum.nl

Documentaire Pilotenmasker
op de IDFA

Het Cancer Center heeft sinds november 2017 een flexpool van (oncologie)verpleegkundigen. Een aparte werkeenheid binnen het Cancer Center, waar je kunt werken als je niet kiest voor één afdeling of team, maar bijvoorbeeld voor werken op vaste dagen of bepaalde uren, zoals tijdens schooluren of juist in het weekend. Je hebt de mogelijkheid om te werken op een beschouwende of chirurgische afdeling, afgestemd op jouw interesse.  

Lees hier meer over de flexpool.

UMC Utrecht Cancer Center
start Flexpool

Radioloog en software-ontwikkelaar Wouter Veldhuis heeft de app myBody myData ontwikkeld waarmee patiënten gratis, snel en volledige toegang hebben tot hun eigen medische beelddata.

myBody myData: regie over 
je eigen medische beelden

Onderzoekers van het UMC Utrecht, verenigd in het Cyclomics-team, wonnen november 2017 de Venture Challenge. De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro. Het team ontwikkelde een technologie om terug­kerende kanker op te sporen door met een nog niet eerder behaalde gevoeligheid kankermutaties in het DNA dat in het bloed circuleert te detecteren. Hiermee hopen zij wereldwijd de overleving bij verschillende soorten kanker te vergroten, om te beginnen bij hoofd-halskanker.  

Klik hier voor meer informatie.

Prijs voor cyclomics-techniek gericht op vroege opsporing terugkerende kanker

“Dat ik de Boerhaaveprijs heb gewonnen is voor mij het mooiste compliment dat ik kan krijgen. Ik ben genomineerd door mijn eigen collega’s, omdat zij vinden dat ik mij met hart en ziel inzet voor de zorg voor neuro-oncologische patiënten. Iedereen twijfelt soms wel eens of hij of zij goed bezig is. Deze prijs kwam voor mij op een goed moment en geeft me weer veel energie. Het laat zien dat we op de goede weg zitten.” 

Maandagmiddag 27 november is de Boerhaaveprijs uitgereikt aan Tatjana Seute, neuroloog en medisch hoofd zorglijn neuro-oncologie. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een medewerker die zich op bijzondere wijze voor het UMC Utrecht heeft ingezet.“We hebben niet alleen vaardige dokters nodig, maar óók betrokken dokters. Dokters die zich kunnen inleven in hun patiënt. Dokters die vragen waar hun patiënten behoefte aan hebben en zich daarvoor inzetten. Dokters die handelen met de menselijke maat. Tatjana is zo’n dokter”. Met die woorden sprak rvb-voorzitter Margriet Schneider tijdens de uitreiking Tatjana toe. Tatjana wil patiënten duidelijkheid geven, snel helpen en niet laten wachten. Ze krijgt wel eens te horen dat ze zwaar werk doet. Haar patiënten hebben immers een aandoening waar ze maar zelden van genezen. “Als een patiënt hoort dat hij dood zal gaan, gaat de allerbelangrijkste tijd van zijn leven in”, vertelt Tatjana. “Als arts kun je daarin een verschil maken door iets te betekenen voor de kwaliteit van leven van een patiënt. Als neuroloog binnen de neuro-oncologie doorloop je het hele pad samen met de patiënt. De Boerhaveprijs bestaat uit een beeldje en een bedrag van 1.000 euro voor een goed doel. Tatjana kiest ervoor dit bedrag te doneren aan de Stichting Ambulancewens. Deze stichting vervult wensen van mensen met een korte levensverwachting.

wint Boerhaaveprijs 2017

Tatjana Seute

22 mei stapten Gerard, wiens zoon Emiel overleed aan de gevolgen van hersenkanker, samen met goede vriend Dick op de fiets om geld in te zamelen voor onderzoek naar hersenkanker. Ze fietsten vanuit Eemnes naar La Escala in Noord Spanje, Emiels favoriete vakantiebestemming. Het leverde een bedrag van 60.000 euro op, dat ze overhandigen aan de artsen van Universitair Medisch Centrum Utrecht die Emiel hebben behandeld:  dr. Tom Snijders en dr. Filip de Vos. Het bedrag wordt ingezet voor onderzoek naar een betere beoordeling van behandeleffecten bij kwaadaardige hersentumoren.

Lees hier het artikel op Connect.

Actie Stop Hersenkanker NU levert
een bedrag van 60.000 euro op!

Nieuwe databank voor organoiden borstkankercellen

Per 1 januari 2018 richt Hans Bos 
zich volledig op Oncode

Hans Bos neemt dan afscheid als voorzitter van het speerpunt Cancer Center en wordt per 1 januari opgevolgd door Elsken van der Wall.

Oncode: voor snellere impact van kankeronderzoek
Lees hier het artikel over hoe het initiatief ‘Oncode’ bij moet dragen aan het sneller te vertalen van wetenschappelijke ontwikkelingen in het kankeronderzoek, naar daadwerkelijke patiëntenzorg.

Lees hier het artikel uit de UMC&Zo.

Onderzoekers van het Hubrecht Institute en het UMC Utrecht hebben een biobank opgezet met levende tumorcellen van meer dan 150 borstkankerpatiënten. De biobank maakt onderzoek mogelijk naar de weefsels en genetische kenmerken van borstkankertumoren (organoïden). Hierdoor ontstaat een schat aan informatie over de specifieke eigenschappen van verschillende typen borstkanker en kan de werking van alle beschikbare medicijnen op deze borstkankerorganoïden worden getest. Zo wordt de patiënt niet aan de medicijnen blootgesteld, maar kan deze wel een behandeling op maat krijgen. De wetenschappers presenteerden hun onderzoek 8 december in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Cell.

KWF Kankerbestrijding heeft een subsidie toegekend aan een samenwerkingsproject PACT-PACES-HEART van het Julius Centrum, UMC Utrecht en het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek (NKI-AvL). Onder leiding van Anne May (Julius Centrum) en Wim Groen (NKI-AvL) worden de langetermijneffecten van het volgen van een beweegprogramma tijdens aanvullende chemotherapie bij vrouwen met borstkanker onderzocht. Specifiek wordt gekeken of fysieke activiteit bescherming heeft geboden tegen het ontwikkelen van chemotherapie-geïnduceerde schade aan het hart en vaatstelsel. Eerdere deelneemsters aan de PACT-studie (UMC Utrecht) en de PACES-studie (AvL) worden opnieuw uitgenodigd voor een MRI-scan en een echo van het hart, en een maximale-inspanningstest.

Naar schatting gaat de meetperiode 1 april 2018 van start en doen er ongeveer 180 vrouwen mee aan de zogeheten PACT-PACES-HEART studie.

Biedt fysieke activiteit tijdens chemo-therapie bescherming tegen hartschade?

Social Media

Dit waren een aantal hoogtepunten uit 2017. Wil je op de hoogte zijn en blijven van alle andere activiteiten en nieuwtjes? Volg ons dan via Facebook & Twitter.

om deze pagina te kunnen bekijken

Draai 
je telefoon of tablet
een kwartslag